Werkblad

U wilt dat uw keuken mooi is om naar te kijken, maar deze moet ook praktisch zijn. Gebruiksvriendelijk. Makkelijk schoon te houden. Met name het werkblad moet tegen een stootje kunnen en vlekbestendig zijn. Welk materiaal u het best kunt gebruiken, hangt af van het uiterlijk dat u wenst en uw budget, maar vooral de kwaliteiten van het materiaal. Hieronder een overzicht van de meest gangbare werkbladen:

Toplaminaat, kunststof, hpl

Een werkblad met een kunststof toplaag is verkrijgbaar in veel prints en kleuren. Het is niet poreus, dus ontzettend makkelijk schoon te houden en budgetvriendelijk. Ze zijn leverbaar in grotere lengtes, dus bij rechte werkbladen langer dan 3 meter is geen naad nodig.


De drager (kern) voor deze kunststof toplaag is veelal multiplex, maar een redelijk nieuwe soort is Greenpanel. Voor de productie hiervan zijn minder grondstoffen nodig, de CO2-uitstoot is 60%  lager dan bij multiplex. Het is lichtgewicht en zorgt daardoor voor een lager brandstofverbruik bij transport. De ecologische voetafdruk van deze plaat is dus relatief klein.


Composiet

Een werkblad van composiet bestaat overwegend uit kwarts, dat samen met pigmenten en bindmiddel een hard en watervast materiaal vormt. Het gaat heel lang mee en vergt weinig onderhoud. Het enorme aanbod in kleuren en structuren maakt dit een zeer populair werkblad.


Keramiek

Keramische werkbladen zijn nagenoeg onderhoudsvrij is. Waterdicht, kras-, vlek- en vooral hittebestendig; hygiënisch en stijlvol tegelijk. Pas op met harde voorwerpen, want de rand is licht breukgevoelig. Het (veelal) matte blad past in elke soort keuken.


Graniet, hardsteen, marmer

Elk blad gemaakt van natuursteen is uniek en puur, heeft een natuurlijke uitstraling en is praktisch onverwoestbaar. Graniet en marmer zijn licht poreus, dus moeten met enige regelmaat behandeld worden. Houten deuren met een hardstenen werkblad blijft een tijdloze combinatie, ook als u kiest voor een modern keukenontwerp.


Beton

De bijzondere industriële uitstraling van beton is momenteel erg populair. Beton is -ondanks de speciale topcoating- vrij zacht en poreus, waardoor er kans is op kleine beschadigingen, krasjes en vlekken. Voor wie houdt van een stoer en robuust oppervlak, is dit juist erg interessant.


Terrazzo

Wie kent het niet, de klassieke aanrechten in terrazzo? De basis van cement met een gepolijst laagje natuursteenkorrels, maakt terrazzo harder dan een betonnen blad. Uitermate geschikt voor de landelijke keuken, maar geeft ook een modern ontwerp een nostalgisch, ambachtelijk tintje.


RVS

Roestvrij staal heeft zijn wafeltjes-imago van zich afgeschud en is volwassen geworden. Het is iets gevoelig voor krassen, maar zeer hygiënisch en 100% recyclebaar. Zowel gepolijst als mat en/of geborsteld verkrijgbaar vanaf 4mm dik. Een echte blikvanger met een ingelaste spoelbak en bijvoorbeeld pitt-cooking!


Dekton, Lapitec

Deze innovatieve materialen zijn 100% uv-, hitte-, vocht-, en zelfs zuurbestendig. Ze hebben zich al bewezen in professionele keukens, als vloeren en gevelbekleding. De aanschafprijs wordt absoluut terugverdiend in levensduur, slijtvastheid en gebruiksgemak. Let wel, door de extreme hardheid zijn de randjes kwetsbaar.


 

Uw werkblad blijft altijd langer mooi als u gebruik maakt van een snijplank, onderzetter voor pannen, zachte poetsdoek en mild schoonmaakmiddel. Informatie over kleuren, materialen en meer vindt u op de website van leverancier: Dekker Zevenhuizen.